TIPUS DE RECURSOS
A continuació penjo en aquest espai diverses fitxes d'activitat que formen part d'un dossier creat per mi mateixa. Com podeu veure està distribuït en diferents apartats perquè us sigui més fàcil la cerca.1. Jocs
2. Dinàmiques
3. Tallers
4. Proves de gimcana
PUBLICACIONS DE RECURSOS
Per altra banda, també existeixen una gran quantitat de publicacions (ja siguin en paper, digitals o en pàgines web o blocs) en què podem trobar recursos pel dia a dia de l'educació en el lleure. Vegem-ne unes quantes:DE JOCS:
- El CEIP Joncadella comparteix aquests jocs al seu web.
- Jocs infantils de tot el món
- Escuela en red ens proposa jocs per jugar a l'aire lliure
- Al blog "Cosquillas en la Panza" es comparteixen diversos jocs per l'aire lliure
- Al web "Sortir amb nens" ens proposen manualitats per fer amb infants
- El blog "Manualidades infantiles" també proposa recursos interessants
- Alguns tallers per fer a l'escola o a casa.
- A l'espai "Com mis hijos" es proposen altres tallers per fer en família
- En aquesta pàgina web podem trobar dinàmiques de grup per a treballar amb joves, amb persones grans o amb els grups d'amics. Hi podem trobar dinàmiques de presentació, de coneixement, d'afirmació, de distensió, de cooperació i de treball en equip.
- Aquesta pàgina web proposa més de 500 dinàmiques de grup gratuïtes. Hi podem trobar dinàmiques d'autodescobriment, de comunicació, de comportament de grups, d'habilitats directives i de processos d'instrucció.
- El Portal Educatiu Extremeny ens presenta una sèrie de dinàmiques per a treballar la convivència escolar (però que també poden ser usades als centres d'educació en el lleure).
- El professor Matías Sales (Universitat de València, Eltx i Castelló) ens presenta un recull (com a dossier en PDF) de dinàmiques de grup de diferents temàtiques.
EN LLIBRES
- Henry Daniel Edgren. Juegos para alumnos de primaria.
- Fitxers de jocs
- José Luís Garijo. Fichero de juegos alternativos para primaria
- Miguel Navas Torres. Fichero de juegos de relevos
- Miguel Navas Torres. Fichero de jugos para la piscina
- Oleguer Camerino Foguet. Fichero de juegos recreativos deportivos
- Miguel Navas Torres. Fichero de juegos individuales y de grupo
- Miguel Navas Torres. Fichero de juegos dinámicos de interior
- Víctor Villegas. 200 juegos y dinámicas
- Bryant J. Cratty. Juegos didácticos y activos
Trobem també a Internet, diferents aplicacions que ens poden servir com a recurs. Vegem-ne algunes a continuació:
- Doodle: Permet fer enquestes on line en què podem convidar via correu electrònic a les persones que volem que la contestin. Les respostes poden ser visibles o no a la resta d'usuaris que han de contestar l'enquesta.
- Google drive / form: Permet fer enquestes sobre temes que siguin del nostre interès. Per exemple: enquestes d'opinió, propostes d'alguna activitat, valoració d'una formació. etc. La persona que dissenya el qüestionari rep les respostes unificades per preguntes.
- Prezi: presentacions dels temes que es vulguin (més enllà del Power Point també hi ha vida!). A primera vista ens pot semblar un sistema complex i difícil de fer servir però amb una mica de temps en podem aprendre i dominar-lo per canviar una mica les nostres presentacions. [Necessitarem d'Internet per poder-nos descarregar l'aplicatiu per a fer les presentacions]
- Dropbox: aquest és un recurs molt útil per a compartir arxius. Cal que tinguem un compte de correu electrònic per poder-nos registrar a la pàgina i a partir d'aquí començar a crear carpetes. Al menú superior a la dreta podem compartir les carpetes amb altres persones que tinguin dropbox.
Sóc monitora d'un esplai d'infants i joves des dels 5 anys fins als 17 i trobo molt molt enriquidor poder comptar amb recursos que ens permetin innovar i canviar la dinàmica educativa. L'experiència em diu que resulta necessari, tant pels nens/es com pels monitors/es, comptar amb un gran ventall d'activitats i possibilitats per fer de cada dia un món nou.
ResponEliminaGràcies Patrícia pel teu comentari.
ResponEliminaNo podem perdre de vista, però, que nosaltres com a monitores hem de ser un sac ple d'activitats i recursos, poder fer servir la nostra experiència per desenvolupar més activitats i més variades. És per això que l'intercanvi amb altres monitors/es resulta sempre molt enriquidor perquè podem aprendre dels altres.
Si t'animes a explicar-me algun recurs, ja ho saps!
Jo també sóc monitora de lleure en un casal i la veritat és que trobo imprescindible conèixer un gran ventall d'activitats, dinàmiques i tot tipus de tallers per, tal com diu la Patrícia, fer un món nou cada dia. Així que moltes gràcies per compartir aquest espai amb recursos, que segur que em seran de gran utilitat! :)
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaTrobo genial el recull de recursos, felicitats! He estat molts anys monitora d'esplai i no és una tasca senzilla, cal renovar-se contínuament i trobo que ajuda als nois i noies créixer com a persona, des dels més petits amb jocs fins als més grans amb reflexions i ajudant-los a ser més crítics. Estic segura que molts equips de monitors podran treure profit d'aquest blog. ;)
ResponElimina